Waar zit zout in?

Zout zit in veel producten, ook die je dagelijks eet; denk bijvoorbeeld aan brood en kaas. Het is verstandig om minder brood (0,4 gram zout per snee) te eten als je een hoge bloeddruk hebt. Vervang dit bijvoorbeeld door een zuivel maaltijd, groente of noten.

Ook als je vaak hartig broodbeleg eet, krijg je onbewust al veel zout binnen. Zo bevatten 2 plakjes cervelaatworst al 1 gram zout. 2 plakjes achterham bevatten 0,6 gram zout. Kaas voor op brood gemiddeld bevat gemiddeld zo’n 0.5 gram.

Tip: Kies daarom eens voor zoet beleg (zoals appelstroop of jam) of een zelfgemaakte spread of hummus op brood.

LET OP DE VERPAKKING.

Er is ook winst te behalen als je let op hoe je groente en peulvruchten verpakt is. Ook groente en peulvruchten uit blik bevatten soms zout om de houdbaarheid te verlengen. Kies daarom voor verse producten of producten uit de diepvries. Groenten uit de diepvries kun je bijvoorbeeld net zo lang bewaren, maar bevatten geen zout!

Kant-en-klare sauzen, soepen en bouillons bevatten vaak veel zout. Of ze nu uit een zakje, pakje of blik komen, alle varianten zijn zout. Maak daarom je saus en soep zelf en maak deze op smaak met kruiden. Klik hier voor
easy sausjes zonder zout.*

 

Kies voor kruiden in plaats van zout.

Ben je heel erg gewend om zout aan je eten toe te voegen? Ook kun je je eten nét zo smaakvol maken met kruiden in plaats van met zout. Kruiden geven geur, kleur en smaak aan je gerecht. Er is een mooi hulpmiddel
van de Nierstichting; de kruidenwijzer:

(https://nierstichting.nl/kruidenwijzer/).

De kruidenwijzer geeft precies aan welke kruiden bij welk eten passen! Alvast wat handige voorbeelden zijn; gekookte aardappelen met verse fijngesneden bieslook, gebakken aardappelen met rozemarijn, zalm met dille, pasta met tomatensaus en Italiaanse kruiden.

Bij veel standaard kruidenmixen in de winkel zijn alsnog zout toegevoegd.. Wil je zelf kruidenmixen maken? Klik dan hier **

Kort samengevat, om minder zout binnen te krijgen geldt:
✓ Neem vaker zoet beleg op brood
✓ Eet groente en peulvruchten uit de vriezer of vers
✓ Kies voor zelfgemaakte saus, soepen en bouillons
✓ Gebruik geen zout in je eten, maar kies voor kruiden
✓ Probeer zo min mogelijk uit pakjes en zakjes te eten!

Denk jij dat je onder die grens van 6 gram blijft?